От днес, 23.09 стартира първият по рода си Конкурс за рецепти с люти чушки, с което официално се поставя началото на честванията на Деня на лютата чушка в България.
Инициативата за обявяването на Ден на лютата чушка е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7 (А.Р.И.З. – 7) и от тук нататък ще се чества ежегодно в последната събота на месец септември.

Идеята за празника идва от широката употребата на лютите чушки в традиционната ни кухня и присъствието на зеленчука във фолклора ни. Целта на празника е да популяризира полезните действия на лютите чушки, непознати за много хора. Умерената ежедневна употреба на зеленчука може да повлияе положително върху здравето на българина по естествен път и в унисон с традициите ни. В допълнение, лютите чушки като част от  бита, културата и националната ни кухня могат много успешно да ни помогнат да откроим и запазим идентичноста си в Обединена Европа.

Желаещите да се включат в конкурса за рецепта могат да го направят от днес до 23 октомври в една от трите категории - Супа, Основно и Разядка. Най-добрите рецепти от всяка категория ще получат парична награда и всички ще бъдат отличени с грамоти за участие. Всеки участник има право да участва в една или във всички категории като изпрати рецептата си на имейл [email protected] или като попълни бланката за рецепти и задължително приложи снимка на приготвеното ястие, име, възраст и координати. Единственото изискване към участниците е да са навършили 18 години към 23.09.2014 г..
Първият етап от конкурса ще е на страницата на Празник на лютата чушка – България във Фейсбук, където ще можете да гласувате за фаворитите си. С приключването на първия етап във всяка категория ще има по 10-ма финалисти – тези, събрали най-много харесвания, от които жури от 21 членове ще отличи победителите. 

Награждаването ще е по време на церемонията по раздаването на наградите „Пазител на традициите“ на  14.11. 2014 г..

Националната инициатива “Пазител на Традициите”е създадена през 2009 г. от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите -7, за да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции.

 “Пазител на Традициите” е уникална по рода си национална инициатива, която цели да подкрепи и стимулира работата на творци и организации от различни области на изкуството, занаятите и традиционната българска кулинария, като покаже на обществото начина, по който те работят, за да съхранят изконните ценности, бит и обичаи на България, претворявайки ги в изкуство.

Всяка година на специална церемония се отличават най–добрите постижения в тази насока с приза “Пазител на традициите” в 7 различни категории: Занаяти, Художествено и приложно изкуство, Фолклор,  Кулинария, Личност, Oрганизация, Селище – Пазител на традициите.

Всеки човек може да направи предложение за номинация, като изпрати снимка на номинирания, както и кратка информация, с какво тази личност, занаятчия, художник, певец, танцьор, организация или селище заслужава приза. В кратко описание е необходимо да се опишат заслугите на личността или организацията към опазването на българското фолклорно наследство. Също така могат да се пращат връзки към филмчета в youtube, снимков материал, статии и интервюта, които да докажат заслугата на съответния номиниран.