Двама души, които ядат една и съща храна, може да са в различно здравно състояние. Ястията трябва да се определят спрямо кръвната група, заяви пред TV7 гастроентрологът Добрина Атанасова.
Според нея е важно домакините да съобразяват какво да се приготви, което да е полезно за цялото семейство. При храненето според кръвните групи трябва да забрави консумацията на млечните храни. "След 25-годишна възраст лактозният калций не се усвоява. Само хората с кръвна група АБ и Б могат да консумират козе мляко. Кашкавалът е много вреден за дебелото черво", твърди д-р Атанасова. Сусамовият тахан помага за усвояване на калция от организма, твърди лекарят.

"Хората с кръвна група АБ не могат да ядат елда. Организмът не усвоява всичко, което приемаме. Пилешкото е най-отровното месо. За да попаднат на пазара, пилетата трябва да са с тегло 1,2 кг, за това ги тъпчат с хормони. Добавката ДДТ носи тумори", категорична е Атанасова.

"Хората с кръвна група А може да консумират бяло пилешко и всички бобови, кореноплодни и много сурови ядки", каза Атанасова. Тя препоръча да се ядат кайсиеви ядки, в които има витамин В 17 антираков витамин. "Световната здравна организация е забранила да се произвежда масло от тези ядки по неясни за мен причини", каза гастроентрологът и препоръча хората с кръвна група А да избягват консумацията на банани.

"Кръвна група В е номадска кръвна група. Носителите й са се движели със стадата. Хората от тази кръвна група може да ядат козе сирене. За тях са месата - овче, телешко, заешко", препоръча Добрина Атанасова. Хората с кръвна група Б не усвояват ядките и е добре да ги избягват. За сметка на това, те може да ядат банани.

Гастроентрологът определи носителите на кръвна група АБ като най-интелигентните личности. "Те може да ядат пуешко, заешко, агнешко, овче. Не може да яде елда, но от всичко друго по малко може да си хапва", препоръча Добрина Атанасова.

За да се предпазим от зимните настинки, може да се консумират чесън, сок от изцеден лимон. Лекарят препоръча да сме с добре обути крака, добре облечени, за да не помагаме на грипните вируси да ни завладеят.