"Политиците ни нямат опит за управление в демократични условия." Това каза в сутрешния блок на ТВ7 „Добро утро, България" Жельо Желев, президент на България в периода 1990-1997 година.
"Политиката е мръсна работа, когато политиците я направят такава. Но и по принцип тя си е тежка и неблагодарна работа. Често пъти тя завършва с убийства, в зависимост от режима. Политиците ни нямат никакъв опит да управляват държава в условията на демокрация", отбеляза Желю Желев.
Относно предстоящото управление бившият президент смята, че винаги може да се направи коалиция. "Коалиция винаги може да се направи, стига да е с подбрани хора, които ще вършат работа и се отнасят сериозно към обществената работа. Българският характер не е чак толкова лош, колкото мислим. Дори е добре, че нашите политици, художници, писатели критикуват националния характер. В другите народи тая работа - да бичуваш лошите страни на националния характер, не е толкова добре застъпена", каза Желев.
"Няма лоши коалиции, има лоши хора, които ги правят. Дори много далечни партии могат да направят коалиция. Когато страната трябва да се спасява, няма десни и леви. Няма опасност много власт да се концентрира в ръцете на един човек. Има различни механизми, които ограничават това", каза още той.