Автомобилите с автопилот, интернет, разпространяван от балони, развитието на роботиката и инвестициите в медицински изследвания очевидно не са достатъчно амбициозни проекти за Google и затова компанията е решила да отправи поглед към бъдещето и да решава по-сложни задачи. Именно заради това изпълнителният директор Лари Пейдж анонсира проекта Google 2.0, в рамките на който се предполага търсенето на решение на проблеми, с които се сблъскват не отделни държави или общества, а човечеството като цяло.
Сред плановете на мистър Пейдж се открояват – градове и летища на бъдещето. За да развива тези си идеи шефът на Google планира да създаде отделна лаборатория за изследвания и разработки - Google Y, в която да бъдат построени модели на град и летище.

За разлика от вече съществуващото подразделение Google X, което се ръководи от втория съосновател на Google Сергей Брин и се занимава с разработката на безпилотни автомобили, Google Glass и безпилотната система за доставки Project Wing, новото ще се занимава с по-дългосрочни програми, като нито една от задачите, засега не включва в себе си икономическия аспект – възвращаемостта.

По-реалистичните и краткосрочни цели също се обсъждат в рамките на концепцията Google 2.0. Сред тях се открояват стремежите на Пейдж да повиши точността на картографските служби, повишаването на точността на определяне на местоположението на потребителите от няколко метра до няколко сантиметра. Това ще даде възможност на хората да определят средата около себе си и да реагират по по-адекватен начин, смятат в компанията.

Също така, Google има планове и за някаква форма на биометрична сигурност, предоставена от сензорите, вградени в умните часовници. Проектите са мащабни и в известна степен плашещи, защото за осъществяването им ще трябва тотално наблюдение, коментират специализираните издания и припомнят недоволството на някои потребители от Google street view, защото се меси в личното им пространство.