Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали, показа проверка в София, Пловдив, Варна и Кърджали. Повишението при някои продукти е над 1 лев и идва точно преди зимния сезон, когато всички видове хапчета против простуда, грип и главоболие се продават на килограм. Новият фервекс вече струва 7,20 лева за опаковка вместо досегашните 5,40 лв. Упсаринът скача от 5,30 на 6,40 лв., а разтворимият аспирин „Байер“ - от 9,80 на 11,10 лв. Аспирин протект също поскъпва и цената му на дребно става точно 5 лева. Допреди дни опаковката можеше да се намери за 4 лева. Новата цена на болкоуспокояващия медикамент но-шпа става 5,10 лв. вместо 4,20 лв, а нурофенът поскъпва с 30 стотинки до 7,70 лв. Блистер от популярното хапче за болки в ставите диклак 75 мг скача от 1,20 на 1,90 лв.

Увеличението се дължи на факта, че цените на лекарствата с рецепта падат и фирмите производители се опитват да компенсират нивата на печалбите си, обясниха фармацевти.

Хапчетата на свободна продажба не подлежат на регулация от страна на държавата и цените им се определят от пазара.

За медикаментите с лекарско предписание компаниите са принудени да предлагат отстъп-ки на касата или на търговците на едро и дребно. „Освен това, когато патентът на един продукт изтече, цената му автоматично пада, защото много фирми започват да го произвеждат“, каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България и член на надзорния съвет на здравната каса. Така някои медикаменти ще поевтинеят двойно и тройно. Например антибиотикът зинат 500 вече се продава за 11,70 лв., а само допреди два месеца цената му беше 37 лева. Широкоспектърният акцеф пък може да се купи за 23,70 лв. вместо досегашните 42,50 лв. Чувствително е намален и имуностимулаторът бронхо-ваксон, като цената му пада от 52,90 лв. на 37,50 лв. Макар и по-малко, понижение има и при лекарствата за сърце и високо кръвно.