Нова банкнота от 10 евро, на която има надпис и на кирилица, влиза в обращение от утре. Това съобщиха от Европейската централна банка. Банкнотата е втората от серията „Европа“. Първо бяха пуснати купюри от 5 евро, уточниха от банката на еврозоната.

Според съобщението 10-евровите пари са с много по-добри защити, а и дизайнът е обновен. Банкнотата има няколко усъвършенствани защитни елемента.

Холограмата и водният знак съдържат портрет на Европа - дъщерята на Агенор, персонаж от гръцката митология. Банкнотата включва и „смарагдовозелено число“. Според разясненията на базираната във Франкфурт ЕЦБ, когато я наклоните, на блестящото число се вижда ефектът на движещата се нагоре-надолу светлина, освен това то променя цвета си от смарагдовозелен втъмносин. Заради тези и други защитни елементи новата банкнота се проверява лесно с метода „пипни, разгледай и наклони“, се посочва в съобщението.

Новите пари са тествани в продължение на 9 месеца, за да може броячите на банкноти, както и машините за откриване на фалшификати, да са напълно приспособени.

„За да премине въвеждането на новата банкнота от 10 евро възможно най-гладко, призовавам всички собственици на оборудване за банкноти да се уверят, че то може да работи с тях“, каза Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който отговаря за банкнотите. От банката уточняват, че парите със същия номинал от първата серия ще продължат да се използват, за да се употребят запасите. Те ще са в обращение успоредно с банкнотите от серия „Европа“ и ще бъдат изтегляни постепенно.