Селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонина (SSRIs) са един от най-често срещаните класове антидепресанти, използвани за лечение както на симптоми на депресия, така и на тревожност, но те имат не само положителни ефекти.

Германски учени искали да разберат защо SSRIs работят по-добре при едни хора и не толкова добре при други или по-бързо при едни, отколкото при други. Те установили, че само една доза антидепресанти има почти незабавни последици върху мозъка.

За целите на изследването, осъществено от учени от института "Макс Планк", 22 доброволци, които никога не са страдали от депресия, получили една доза от често използвано SSRI на име есциталопрам. Няколко часа по-късно изследователите сканирали мозъка на участниците.

Снимките показали намаляване на свръзките във всички области на мозъка с изключение на малкия мозък и таламуса, където те се увеличили. Малкият мозък играе централна роля за контролирането на двигателната координация, а таламусът управлява регулацията на сигналите.

"Не очаквахме, че SSRI има толкова явен ефект за толкова кратък срок и че той обхваща целия мозък", заяви Юлия Сахер от института "Макс Планк". Краткият експеримент е само начало на дълга борба за установяване как точно работят SSRIs. Учените планират да проведат подобни експерименти с пациенти, които се борят с тревожност или депресия и антидепресантите са им повлияли добре. Техните снимки на мозъка ще бъдат сравнени с тези на пациенти, които не са реагирали на същото лечение.

"Това изследване може да помогне да се прогнозира по-добре кой ще извлече полза от подобен род антидепресанти спрямо други форми на терапия. Надяваме се, че в крайна сметка работата ни ще помогне за по-доброто насочване на решенията за лечение и за създаването на индивидуална терапия за пациенти, страдащи от депресия", казва Сахер.