„Украйна е готова да се защитава с военни средства, ако мирният процес с проруските сепаратисти се провали", заяви президентът Петро Порошенко в интервю за украински телевизии.
Няма нито една заповед за обстрел на жилищни квартали, но това не спира някои членове на армията на Киев, каза държавният глава в коментар на сигналите за нарушаване на примирието в източната част на страната.
Порошенко се разграничи от тези актове на „излишно" насилие и посочи, че уреждането на конфликта в Източна Украйна може да стане само с мирни средства.
Вече бяха направени първите стъпки в тази посока - на среща в Минск, Киев и сепаратистите подписаха меморандум, който предвижда създаването на 30-километрова буферна зона между враждуващите страни. Планът има за цел да подсили сключеното на 5 септември примирие, отбелязва Reuters.
Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че подготвя и специален фонд за възстановяване на инфраструктурата на Донбас, за което, по думите му, ще са необходими „десетки милиарди гривни".