Повечето от нас сме свикнали да възприемаме хладилника като сигурно място за всички храни и напитки, които консумираме, но в действителност охлаждането до толкова ниски температури не е най-доброто решение по отношение на някои продукти. Знаете ли кои са те?
Преди да преминем към списъка, бихме искали да уточним, че в общия случай консумацията на изброените храни, след като са били в хладилника, не е вредна (освен ако не са развалени) – тя просто няма да ви достави очакваното удоволствие, тъй като съхранението им при подобни условия променя драстично вкуса, а при някои и консистенцията на продукта. Ако искате да консумирате изброените храни в най-добрия им вид, просто купувайте по-малки количества и ги изяждайте за по-кратко време – за малотрайните продукти още в деня или най-късно на следващия ден след отварянето на опаковката, съветваот framar.bg.

Олио

В случая с олиото (течни мазнини като слънчогледово, кокосово и рапично олио, зехтин и др.), съхраняването при толкова ниска температура (обикновено между 2-4 градуса при стандартна настройка на хладилника) води до невъзможността да използвате продукта за известен период от време след изваждането му на стайна температура, тъй като от течно, то преминава в почти напълно твърдо състояние. Ако все пак направите тази грешка, сложете олиото за секунди в микровълновата печка, за да възвърне то нормалната си консистенция.

Кафе

Дали е на зърна, мляно или приготвено като напитка, кафето никога не бива да бъде съхранявано в хладилника, тъй като ще абсорбира всички останали миризми, излъчвани от останалите продукти в него и ще изгуби своето собствено ухание и неповторим вкус. Ако смятате да съхранявате по-голямо количество кафе на зърна в хладилника, по-добре се откажете, тъй като с честата промяна на температурата, то започва да губи естествената си влажност, а с нея и присъствения вкус, заради който го консумирате.

Домати

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че студената температура променя драстично текстурата на този зеленчук, превръщайки я в кашеста. Всеки все някога (вероятно дори много по-често, колкото би му се искало) си е поръчвал салата с домати в заведение, която да се окаже тотално безвкусна смес от пихтиести резени, в които се усещат кристали. Най-вероятната причина за това е, че доматите са били съхранявани в хладилник.

Лук

Подобно на доматите, лукът се кашва и хваща плесен, ако бъде оставен в хладилника за по-дълго време. Ако лукът е нарязан, дори да сте увили стегнато резените, те започват да изсъхват. Освен това нарязаният лук започва да излъчва миризма, която пропива във всичко, което се намира в непосредствена близост до него – ето защо дървените дъски за рязане почти задължително започват да излъчват миризма на лук скоро, след като са влезли в употреба.

Картофи

Студената температура бързо започва да унищожава скорбялата в картофите, ето защо миксовете със замразени зеленчуци почти никога не включват това кореноплодно растение. Ако все пак сте експериментирали със съхраняването на картофи в хладилника, вече сте се убедили колко безвкусни и неприятни като структура стават при третирането им по този начин.

Банани

Бананите създават различни видове проблеми, когато бъдат съхранявани при ниски температури. Ако са недобре узрели и разчитате, че след седмица ще ги извадите точно толкова добре узрели, колкото ги харесвате, грешите – те ще си останат неузрели, защото при ниски температури процесът на зреене на практика спира. Ако пък са нормално узрели, може и да не пострадат на вкус и консистенция от престоя в хладилника, но ще придобият крайно непривлекателен външен вид – кората им изтънява и може да стане почти напълно черна на цвят.

Мед

Ако намерите забравено или заровено бурканче или гърненце с мед, престояло 1000 години, той нито ще бъде развален, нито вкусът му ще бъде променен – медът е естествено консервиращ се хранителен продукт без срок на годност. Ако обаче го сложите в хладилника, студената температура ще ускори процеса на кристализация на захарите, при което след изваждането му той ще бъде толкова твърд, че ще ви бъде трудно дори само да забиете лъжицата в него.

Чесън

Чесънът става неядивен за отрицателно време, ако бъде съхраняван в хладилника, тъй като плесенясва и скилидките му стават като гумени. По-неприятното е, че външно промените, настъпили вътре в главата, рядко си личат и така вие си мислите, че имате доволно големи запаси от чесън, за да се окаже в сюблимния момент (точно когато трябва да добавите чесън към яденето или соса, които врят на котлона), че вместо да овкусите ястието си с него, ще трябва да го изхвърлите в кофата, отнасяйки единствено миризмата му, пропила в пръстите ви (ако вече сте го обелили и опитали да го нарежете).

Пъпеш

Обикновено се препоръчва да съхранявате нарязания пъпеш или диня в хладилника, тъй като ако бъдат оставени на стайна температура, само за часове тези плодове, които всъщност спадат към семейството на зеленчуците, започват да ферментират и загниват. Ако обаче се колебаете как да ги съхранявате преди да сте ги срязали, най-добре ще е да ги оставите на тъмно, сухо и проветриво място. Проведените изследвания доказват, че така антиоксидантите, които се съдържат в пъпеша и динята, се запазват за по-дълго време.

Авокадо

В повечето случаи авокадото, което купувате от магазина, е твърдо като камък и трябва да мине доста време, докато узрее достатъчно, за да придобие очакваната консистенция и вкус. Ако обаче го приберете в хладилника, както е и при бананите, процесът на зреене ще бъде стопиран и колкото и дълго да преседи там, видът на плода му няма да се промени – не и към по-добро.

Хляб

Много домакинства съхраняват хляба си в хладилника, за да не плесенясва. Това обаче не е особено добро решение, тъй като ниската температура ускорява стареене на хляба, прави го по-сух, ронлив и корав – като цяло далеч не толкова вкусен и приятен за ядене, още повече, че може да поеме миризмите на други продукти или на самия хладилник. Съхраняването на хляб в хладилник е удачно единствено, когато той вече е приготвен под формата на сандвич и не толкова хлябът, колкото останалите продукти, трябва да бъдат прибрани на студено, за да не се развалят. Освен това със своята собствена сочност те овлажняват филийките, дори когато са в хладилника.

Билки и подправки

Освен ако не ги опаковате стегнато в прозрачно фолио или в специални вакуумни пликове, пресните зелени подправки не трябва да се съхраняват в хладилника, тъй като също като кафето ще абсорбират миризмите около себе си и след това ще бъде невъзможно да им върнете техния естествен вкус. Те също така ще изсъхнат много по-бързо в хладилника, така че най-добре ги дръжте на открито и проветриво място, далеч от всякакви миризми.

Не подценявайте проблема с правилното съхраняване на храната, така че ако сте закупили по-голямо количество от това, което знаете, че ще изконсумирате в близките дни, да не се стигне до изхвърлянето й. Може би не сте се замисляли какви количества хранителни продукти отиват в кофата и до каква степен това действие е неетично предвид процента на хората, които гладуват през по-голямата част от живота си.

Според статистиката в световен мащаб се унищожават над 4 милиарда тона храна годишно – храна, която е била годна за консумация, но по една или друга причина не е била изядена. Ако само в САЩ хората успеят да редуцират похабяването на храна с 5%, количеството, което ще се запази, ще бъде достатъчно за прехраната на 4 000 000 души. Ето защо предприемането на определени мерки, при това съвсем не толкова сложни и времеемки, за правилното съхраняване на храната, не само ще доведе до по-малко отпадъци от хранителен произход, но ще допринесе за това повече хора да бъдат нахранени.