На 21-ви септември е Световният ден на мира.

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е "Правото на народите на мир". Годишнината от приемането на декларацията открива уникална възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана.

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

Инициативният комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени патриотични и младежки организации, организира честване на деня, което ще се проведе по традиция пред паметника на Незнайния войн от 12.00 часа.

Международен "Фестивал на мира" на тема "Да защитим нашето право на мир", организиран от Юджи Мията, посланик на добра воля на ООН, заедно с певицата Румяна Коцева, пък ще отбележат деня в село. Долни Лозен от 11.00 часа.

Фестивалът е предшестван от "Международна седмица на мира", с групи студенти от Япония, Южна Кореа, Индонезия, Палестина и България, които провеждат семинари и дискусии. На самия фестивал ще присъстват посланиците на Индонезия, Египет и Палестина, представители на Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на образованието, кмета на община Лозен, представители на студентски и младежки организации, ученици от Лозен и още 4 софийски училища.