Стрелецът от Лясковец, който уби един командос и рани трима негови колеги на 14 март, иска да си отиде вкъщи – под домашен арест или срещу парична гаранция. Жалбата му е била депозирана в Окръжния съд във Велико Търново вчера, информира в. "Янтра днес".
Според един от адвокатите на Петко Савов – Иво Пазарджиев, към края на досъдебното производство от събраните доказателства не можело да се направи обосновано предположение, че Петко Савов е убиецът на баретата и е ранил другите командоси.

В края на август стана ясно, че Савов, който в момента е в затвора в Ловеч, е вменяем и може да носи отговорност за действията си. Защитникът му твърди, че поведението му не е било в посока саморазправа със силите на реда и самоуправство, а търсене на законност и справедливост.

"И в настоящия момент той търси законност. Не живее с мисълта, че е извършил престъпление. Няма усещането, че е престъпник и че трябва да се укрива", казва Пазарджиев пред изданието.

Петко Савов и майка му Стефанка завеждат дело срещу държавата в Страсбург. Те твърдят, че е нарушено правото им на живот и са били подложени на нечовешко и унизително отношение при щурма на дома им от Специализирания отряд за борба с тероризма.

Отделно Стефанка Савова води дело за обезпечаване на доказателства и ще иска от МВР обезщетение за разбитото си жилище.