Северна Корея заплаши с "безпощаден" удар срещу Южната си съседка след като активисти изгориха образите на членовете на управляващата династия Ким в деня на годишнината от смъртта на Ким Чен Ир.

По време на митинги по случай втората годишнина от смъртта на Ким Чен Ир вчера южнокорейски консервативни групи са изгорили образите на младия лидер на Северна Корея Ким Чен Ун, баща му и дядо му.

Заплахата от Севера идва в момент, когато стабилността на режима е под въпрос заради екзекуцията на Чан Сон Тхек, близък роднина и политически ментор на Ким Чен Ун, от миналата седмица.

Сеул и Вашингтон предупредиха за възможни провокации от страна на Севера, който притежава ядрено оръжие.

Северна Корея има дълга история на войнствена реторика, като редовно заплашва Юга с удари. Напрежението между двете Кореи леко намаля от февруари насам, когато Северна Корея проведе третия си подземен ядрен опит, въпреки осъдителните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и острата реакция на международната общност.

Южна Корея обяви, че ще построи нова кула за контрол на сигурността срещу заплахите от Севера. Ще бъдат създадени и постоянна комисия и секретариат на Съвета за национална сигурност. Президентът ще провежда заседания с органа за сигурност ежеседмично. Досега разговори за сигурността се провеждаха само по заповед на президента.