Световноизвестният Октоберфест в Германия започва в събота. Милиони празнуващи ще се потопят в пенливата атмосфера по време на 16-дневния фест на кожени панталони, музика и бира.

С традиционния повик O`zapft is (Бурето има кранче), кехлибареният нектар ще потече официално по обяд след като кметът на Мюнхен отвори първото буре с чук. Тази година тази задача се пада на Дитер Райтер.

Друг обичай на Октоберфест е носенето на традиционни баварски носии. Хиляди сервитьори носят милиони еднолитрови чаши бира от една от шестте исторически пивоварни в Мюнхен.

Миналата година повече от 6 милиона посетители изпиха 6,7 милиона литра бира. Това е повече от два пъти спрямо обема на плувен басейн с олимпийски размери.

Много чуждестранни туристи, главно от Италия и Америка, идват специално за Октоберфест, но 70% от посетителите са от Бавария.

Октоберфест първоначално се е провеждал през октомври, както подсказва и името на фестивала. За първи път Октоберфест има през 1810 г. по повод брака на принца на Бавария и принцеса Тереза от Саксония-Хилдбургхаузен. Тази година фестивалът ще се проведе за 181-ви път. По време на епидемиите от холера, двете световни войни, инвазията на Наполеон в Бавария и хиперинфалцията през 20-те години на миналия век не се е провеждал.

Фестивалът има разновидности по целия свят, като в Китай, Бразилия, Канада, САЩ, Русия и Австралия.