Българите не са считани за туристи от "висок клас", тъй като средните им разходи на глава от населението не надвишават 500 евро, но тази година те заляха гръцките туристически дестинации в Северна Гърция, пише гръцкото издание "Грийк рипортър".

Тяхното пристигане помогна да се компенсира неотдавнашния спад на руските туристи в Гърция. Според Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенции една на всеки три агенции, организирали пътуване извън страната през 2014 г., са избирали ваканции в Гърция. В същото време броят на туристите, които комбинирали ваканционна дестинация в Южна България със Северна Гърция, е нараснал с 15% тази година.

Българите предпочитали Халкидики като 80 000 от 600 000-те туристи там в края на август са били българи. Повечето пристигали с кола. Средно българските туристи оставали в Гърция седем дни, но много избирали и пътуване през уикенда. Освен в Халкидики българите отсядали и на йонийските острови Парга и Сивота, а някои избирали и чартърни полети от София до Крит и Родос.

Покупателната способност на българите не е голяма. Но собствениците на гръцки хотели не се оплакват, много от тях са спокойни, че хотелите им са пълни, въпреки значителния спад в броя на руските туристи в Гърция тази година.

Според официални данни, оповестени от Асоциацията на гръцките туристически компании, българските туристи през 2013 г. са били около 700 000. Но действителният брой не може да бъде определен с пълна точност. Мнозина българи идват в Гърция, само за да работят сезонно. Все пак според прогнозите броят на българските посетители в Гърция през 2014 г. ще се увеличи с около 20%.