Пет партии подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз Реформаторски блок.

Под документа подписите си сложиха представители на ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), СДС, "Народна партия Свобода и достойнство" (НПСД) и БЗНС.

Ръководството на "Синьо единство" утре се очаква да вземе и официално решение дали да се присъедини към коалицията.

Преди подписването Меглена Кунева посочи, че всяка партия е извървяла своя път, за да могат днес пред всички да кажат: постигнахме съгласие, споразумение, увереност и доверие. Тя благодари специално на хората от Гражданския съвет "От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа ", каза тя и посочи, че тази енергия може да стане само през активно гражданско участие. Тя подчерта, че целта им е да се съберат. Ако днес има една дума, с която искам да бъде запомнен деня, това е думата обединение", заяви Кунева.

Николай Ненчев от БЗНС каза, че подписва споразумението с вяра, надежда и отговорност. Божидар Лукарски, че подписва с искрената надежда това да е последното обединение, което СДС подписва, за да няма повече разединения. Корман Исмаилов изтъкна, че подписва с искрената вяра, че вливат енергията си за повече истина в политиката и за добруването на българската нация. Радан Кънев пък изтъкна, че в България не се учредява поредната политическа коалиция, а в България се ражда нова политическа сила, която ще има своето значение в десетилетията напред. "Ние казваме траен политически съюз и споразумението съдържа тази трайност в текстовете си", заяви той.

След като подписаха споразумението петимата лидери поставиха ръцете си в знак на обединение една върху друга. Сред присъстващите в залата бяха хора от петте партии, забеляза се и Мартин Димитров.