Британският премиер Дейвид Камерън призова за единство, след като Шотландия отхвърли независимостта на историческия референдум. „Сега е времето Великобритания да бъде единна и да продължи напред”, каза Камерън в свое изявление от Даунинг стрийт. Той посочи, че с убедителния резултат на референдума въпросът за отделянето на Шотландия от кралството е решен за следващите десетилетия. Британският премиер обеща да предостави повече правомощия на всички части на Обединеното кралство, след като националистите в Шотландия спечелиха 1.5 милиона гласа на референдума за независимост, но бяха победени от поддръжниците на съюза.
„Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите дела, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните”, каза Камерън. До ноември комисията за предоставяне на пълномощия на Шотландия ще изработи съответстващите предложения. "Законопроектът ще бъде представен през януари. Над него ще работят всички партии", посочи Камерън.

Камерън обяви още, че централното правителство няма да се откаже от предложението за предоставяне нови елементи на суверенитет на Единбург, включително правото да запазва в местния бюджет част от приходите от данъци, съобщи Би Би Си.

След обявяването на резултатите от вота, в който само 44.6% гласуваха за независимост, инициаторът на референдума, първият министър на Шотландия Алекс Салмънд, призна поражението си и благодари на всички привърженици за подкрепата.

„Благодаря на всички, които гласуваха за независимостта на Шотландия. Важно е да се каже, че нашият референдум бе съгласуван процес и Шотландия на този етап реши с мнозинство да не става независима държава”, каза Салмънд по време на шествие на своите привърженици в Единбург.

„Приемам присъдата на народа и призовавам всички в Шотландия да последват примера ми и да приемат демократичното решение на шотландския народ”, каза още Салмънд. Той приветства избирателната активност, която надхвърли 80%, като „триумф за демократическия процес и участието в политиката”.

Салмънд намекна също, че битката му за отделяне от Обединеното кралство не е приключила, като подчерта, че 1 540 000 гласа за – или 45% от гласувалите – е значителен вот за шотландската независимост. Първият министър на Шотландия изрази готовност да продължи диалога с Лондон по въпроса за увеличаване на пълномощията на Шотландия.

По-рано британските парламентарни партии обявиха, че съставят план, съгласно който регионът ще получи допълнителни пълномощия и в неговия бюджет ще се насочва голям дял от събираните данъци.

Съперникът на Салмънд, лидер на кампанията за съхраняване на единството на страната Алистър Дарлинг също заяви, че е необходимо продължаване на политическите дискусии предвид резултатите от референдума, в който значителна част от гражданите подкрепят независимостта.

Водачите на двата лагера – за и против независимостта на Шотландия признаха резултатите от референдума, на който 55.4% от шотландците гласуваха за запазването на единството на Обединеното кралство.