Разкрито е поръчковото убийство на пловдивския търговец на кожи Огнян Харизанов. Това съобщиха на съвместна пресконференция министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов.
Убиецът е Божидар Атанасов. Той е обвинен за ликвидирането на митничаря Георги Дребчев, извършено през 2009 година. В момента Атанасов е в ареста. Ченгетата ровят за поне още две убийства, извършени от неговата група.

Огнян Харизанов беше убит на 17 август 2007 година в района на хижа Здравец. Килърът е бил с маска и е стрелял с огнестрелно оръжие. Според разследавщите, митничарят и бизнесменът не са се познавали, но покушенията са извършени от една и съща група, част от която е бил Божидар Атанасов.

Както БЛИЦ съобщи, пловдивчанинът Атанасов беше арестуван преди няколко месеца за убийството на митническия служител. Издирват се останалите членове на групата за поръчкови убийства. Установено е, че ликвидацията на митничаря Дребчев са били платени 60 000 лева. Цацаров и Бакалов обобщиха, че периода от 1999 до сега има 21 неразкрити убийства в пловдивско, като 14 от тях са с огнестрелно оръжие.

Двамата са в Пловдив за среща с главния прокурор на Турция. Двете държави работят съвместно за пресичане на канал за купуване на гласове. В момента подобна акция се провежда в Монтанско, където са разкрити подобни схеми. Намерени са списъци с имена на хора в лихвари от Пловдивско. Лихварите са изнудвали длъжниците си да гласуват за определени партии. Тъй като длъжниците са били зависими, са предоставяли личните си карти и документи.