Известният в Полша детектив Кшищоф Рутковски е поел издирването на сънародниците си – Йоана Станик и Максимилиан Марек.

26-годишният Макс и 23-годишната Йоана са в неизвестност от нощта на 6 септември. Те пристигат в България с група от 25 души същия ден. Настаняват се в хотел “Златен рог” на Златни пясъци и още същата вечер отиват на дискотека.
Заедно с 15-ина поляци купонясват в клуб “Мъпет”. Според очевидци от групата те тръгнали към плажа, за да посрещнат изгрева на слънцето. За последно са видени в 2 ч срещу 7 септември. Според други студентите отишли на нощно къпане, което е завършило с фатален край.

Не се знае дали са влизали в морето, но спасители казаха, че в тази нощ то било бурно и опасно.

Младежите са обявени за международно издирване по шенгенското споразумение.

“Никога не съм си представял, че подобно нещо ще ме сполети”, казва преди дни бащата на Йоана Славомир Станик пред полското издание “Факт”.

Според “168 часа” мъжът е убеден, че дъщеря му е отвлечена за проститутка, а за да се прикрие това престъпление, приятелят  е убит.

“Всякакви мисли ми минават през главата - че е отвлечена, че е похитена, че е загинала, много е тежко”, допълва майката Гражина.

“Не мога да си представя какво може да се е случило. Моят син никога не е имал проблеми и не се е замесвал в скандали. Никога не се е държал безотговорно, той е много отговорно момче”, категорична е Анна Марек, майка на изчезналия Максимилиан.

Вчера по обед детективът Рутковски обаче пусна във фейсбук съобщение, което разсейва всякаква надежда за младежите. Той пише: “Агентите от офиса ми, които действат в България, трябва да идентифицират трупа на момичето, което изчезна в България на Златни пясъци.

Тялото изплува в град Царево на 120 км южно от курорта, където Йоана беше отседнала, близо до границата с Турция.

"Това е голяма трагедия. Има вариант двамата да са се удавили без намесата на трети лица, но не можем да изключим и криминален подтекст." Рутковски е изпратил в България ДНК проби от майката на Йоана, които ще бъдат сравнени с тези от удавеното момиче.

За изплувал труп на млада жена в района на Царево на 17 септември потвърдиха и от полицията в Бургас. Тя е на видима възраст около 25 г., казаха запознати. Засега обаче самоличността  е неизвестна.

Вчера бе извършена аутопсия на тялото в катедра “Съдебна медицина” към МБАЛ
- Бургас.
“По първоначални данни става дума за удавяне, но до 48 ч ще стане ясна по категоричен начин причината за смъртта", каза съдебният медик д-р Косьо Янков.

“На този етап не може да се каже дали това е тялото на изчезналата в района на Златни пясъци полска гражданка”, коментира високопоставен източник от полицията в Бургас.

Ако това е тялото на момичето и тя заедно с приятеля си са се удавили след нощно плуване край Златни пясъци, е невъзможно трупът край местността Зеленка до Калиакра да е на партньора й. Не може едното тяло да плува 120 км на юг, а другото да е на север, коментираха експерти.

По-рано вчера стана ясно, че вероятността трупът от Зеленка да е на Макс е много голяма. Първоначално се предполагаше, че удавникът е 28-годишният Ларс Митанг, който изчезна също от Златни пясъци в началото на юли. През август във Варна дойдоха частни детективи от Германия, но усилията им останаха без резултат.

Почти сигурно е, че откритият край Калиакра труп е на изчезналия поляк Максимилиан. Предположението е на д-р Димитър Димитров, шеф на “Съдебна медицина” в централната добричка болница.

“Бащата на момчето дойде и взехме генетични проби. Най-вероятно ще се окаже, че удавникът е синът му”, добави лекарят.

Засега обаче нямало сто на сто гаранция. Трупът бе открит от рибар в залива на 11 септември. Той бе силно разложен и отначало се предполагаше, че е престоял поне месец във водата.

Предположението, че става въпрос за изчезналия Макс бе отхвърлено от криминалисти, които твърдят, че удавник от Златни пясъци би трябвало да изплува в южна посока, а не далеч на север. Даже предполагат, че става дума за удавник от румънска територия. Но на ръката на жертвата имало оранжева пластмасова гривна като в “Златен рог”.

Снимки на изчезналите младежи бяха разпространени и от посолството на Полша. Разследването продължава - разглеждат се версиите убийство или удавяне. Засега от полицията не разкриват подробности.

“Хората в самата група на момичето и момчето не се познавали и затова всички излезли на опознавателно парти”, обяснява Трайчо Георгиев, началник на 5-о РУП -Варна.

Той разказва, че Йоана и Макс са забелязани за последно около 2 ч през нощта на плажа. Няколко часа по-късно групата на двойката се прибира в хотела и установява, че двамата студенти ги няма.

“Сутринта в седем часа техният ръководител дойде и подаде сигнал, че не са се върнали. Документите и багажът обаче им са хотела им. Все още не искаме да мислим за най-лошото. Надяваме се да ги намерим", каза още Георгиев