Концептуален модел с изключително нисък разход на гориво ще покаже „Рено“ на автосалона в Париж през октомври.
По данни на френската компания хибридът Eolab ще консумира едва 1 л гориво на 100 км път.

Студийната разработка е директно предизвикателство към модел XL1 на „Фолксваген“.

Всичко в Eolab е насочено към ниската консумация на гориво –
моделът е с около 400 кг по-лек от актуалното „Клио“ и тежи около 995 кг, а дизайнът му е много аеродинамичен, така че коефициентът на челно съпротивление е едва 0,24.

Намаляването на теглото е постигнато с оптимизации по купето (спестили 130 кг тегло) – вратите са три, капакът не се отваря, стъклата са много тънки, а високотехнологичният интериор е съвсем минималистичен.

Автомобилът разчита и на няколко „трика“ – например джантите реагират на нуждата спирачките да се охлаждат, или пък обратно – на нуждата да се намали съпротивлението (при което спиците се затварят), а височината на автомобила варира при движение – за постигане на по-добра аеродинамика.
От окачването са спестени 70 кг, а цели 20 кг са спестени от оптимизация на електрическото оборудване.

Автомобилът използва 1-литров 3-цилиндров бензинов двигател,
мощността на който е 75 к.с., а максималният въртящ момент – 95 Нм. Към него обаче се добавят още 68 к.с. и 200 Нм от електромотора.
Разстоянието, което Eolab може да измине само на ток е около 60 км, а максималната му скорост при движение на електричество е 120 км/ч.

Не е ясно доколко моделът ще се прероди в някоя от следващите генерации на „Клио“,
но според „Рено“ този студиен модел показва 100 реални нови технологични постижения, които ще видим в следващите модели на компанията.