Не си отивам за първи път от АЕЦ „Козлодуй”, но този път е за последно – омръзна ми от тези циркове. Това заяви пред БНР освободеният от снощи изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов по решение на БЕХ.

„Може би от доста дни са правени опити да бъде взето решение за отстраняването ми и накрая тези, които са искали то да бъде взето, са успели. Реално вчера приключи разговорът ни с изпълнителния директор на БЕХ и се уточнихме, че няма как да продължим да работим заедно, защото ми предлагаха да бъда член на тричленния борд, а изпълнителен директор да бъде друг”, обясни Генов.

По думите му, създаването на тричленния борд е логично, защото двама от членовете са ангажирани - единият от тях отново влиза в политиката, а другият има здравословни проблеми и просто трудно се работи по този начин. „Така че правилно е решението да бъде намален борда на тричленен. Най-вероятно оценката за моята работа е лоша. Няма обаче как да ми го кажат, защото няма откъде да излезе тази причина, но явно тези, които натискат БЕХ да бъде сменен, не се интересуват от аргументи”, посочи Генов.

Според него, „Уестингхаус” не може да бъде причина за отстраняването му. „Причината е, че съм Иван Генов. По принцип не съм политическо лице и не членувам в никоя партия. Смятам се за експерт в областта на енергетиката, а с кои свързват името ми, не ме интересува. Не е добре за централата това, че за последните 10 години са сменяни 8 пъти директорите. Това е Атомна централа и за съжаление, не мога да разбера тези, които са взели това решение на високо политическо ниво, за които АЕЦ „Козлодуй” са просто три главни букви А, Е и Ц и нищо друго”, заяви Генов. По думите му, това за централата е опасно.

„За мен не е страшно, аз бях сигурен, че това нещо ще стане. Крайно време е да помисля за себе си и здравето си и даже бих казал, че съм доволен от всичко. Свършил съм си работата и централата в момента е в много добро състояние. Удължаването на ресурса и всичко, което е необходимо върви по график”, уточни Генов. Той посочи още, че много работа е свършена по време на управлението му и до края на този месец трябва да се сключи най-важният договор с консорциума за изследване на корпуса на реактора.

„Надявам се да поне него да не забавят, защото това може да коства за удължаването на ресурса. Също така се надявам и моят екип в централата да не пострада, защото определено допускам, че може да има още смени”, каза още Иван Генов.