След поскъпването на тока се очаква и скок в цените на храните. От октомври, след електричеството, първо ще поскъпнат хлябът и олиото, прогнозират специалисти.

Поскъпването на тока ще засегне пряко продуктите, които изискват съхранение и обработка, тоест всичко, за което се изискват електроуреди, предаде Нова телевизия.

"Не ми се мисли. Направо ме хваща страх. До кога ще продължават тези безобразия. Защо не вдигнат заплатите, а вдигат цената на тока, парното, водата? А заплатите кога ще вдигнат? Това казва млада софиянка пред камерите на телевизията.

При максималното поскъпване на тока от 10%, цената на основните продукти от потребителската кошница ще се повиши с 1%. В кошницата иначе влизат основните хранителни стоки като хляб, сол, олио, захар, брашно, плодове и зеленчуци и колбаси.

От новото поскъпване на тока обаче ще бъдат засегнати основно по-малките производители, а не търговците на едро. За потребителите обаче от следващия месец освен по-солените сметки за ток, ще дойде и по-високата цена на хляба и олиото.

С новата цена на тока ще поскъпнат и някои услуги, основно в сектора на общественото хранене, като ресторанти, заведения с климатици и хладилни витрини.