Цветан Василев няма да се завърне доброволно в България и ще изчака цялата процедура по своята екстрадиция. Тя може да се проточи до една година.

Това заяви самият той при пристигането си в полицейски участък в Белград, съобщи Нова телевизия.

"Предполагам моите адвокати ще кажат каква е следващата стъпка. Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Върху мене се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо. Чувствам се предаден от всички", коментира още на влизане в управлението Василев, цитиран от ТВ7.

Най-големите марионетки, според него, са управителят на БНБ Иван Искров и бившият премиер Пламен Орешарски.

Банкерът дойде в 12:30 часа местно време без охрана, само със своя адвокат.

Наложената му от сръбския съд мярка за неотклонение „подписка“ го задължи да се явява всеки ден в полицията за подпис.

Цветан Василев може да поиска политическо убежище в Сърбия, съобщават местни сайтове, цитирани от БНР.

Според белградско издание по време на предаването си в полицията Василев е казал, че дори не му идва на ум да бяга от Сърбия и то в България. Той щял да изчака да минат парламентарните избори у нас и едва след смяната на властта смятал да се появи в България.

Днес стана ясно, че международният паспорт на Василев е бил иззет.

Софийският апелативен съд потвърди решението на първата инстанцията и не уважи жалбата на Василев срещу решението на Софийския градски съд.

На първа инстанция искането на защитата на Цветан Василев мярката за процесуална принуда да бъде отменена дори не бе разгледана по същество, тъй като според съда тя е преждевременна и в този смисъл недопустима, понеже Цветан Василев на практика не е задържан.