Шотландците искат да бъдат част от Обединеното кралство. Това сочат първите данни от екзит пола от референдума. 47% от гласувалите на референдума в Шотландия са за нейната независимост, а 53% са на обратното мнение. Това показват първите извадки в страната.
Близо 4,3 милиона шотландци ще участват в референдума за отделяне на Шотландия от Великобритания. До последно социологическите проучвания показваха равен резултат между тези, които искат самостоятелна държава и поддръжниците на Обединеното кралство на англичани, шотландци и ирландци. До последно правителството на консерваторите на Дейвид Камерън предупреждава инициаторите на референдума за възможно увеличаване на цени на основни стоки, банкова криза, ограничения за използване на британската лира като основна валута в Шотландия, увеличаване на безработицата. Ако референдумът одобри създаването на независима държава, Шотландия ще излезе и от Европейския съюз и НАТО.

Важно значение за резултата на референдума днес ще бъде мнението на 14 процента на нерешилите как да гласуват и 16-годишните, които за първи път ще участват в подобен вот. Емигрантите също имат право на глас. Най-голямата група е на поляците, които са около 55 хил. души.