Предстоящият референдум за независимост на Шотландия насърчава поддръжниците на кампанията за отделяне на щата Тексас от САЩ, информира Reuters.
Председателят на Тексаското националистическо движение Даниел Милър, който настоява законодателния орган на щата да постави въпроса за отделяне от Вашингтон за гласуване на щатски референдум, определи шотландския вот на 18 септември като положителен сигнал.
"Щом Шотландия може да го направи, то Тексас също може", каза Милър.
По думите му Тексас, който е водещият американски щат по производство на говеждо и петрол, би бил 12-та по големина икономика в света, задминавайки Мексико или Испания. Тексаското националистическо движение се бори за независимост от края на 90-те години на миналия век.
"Независимо дали се стигне до победа или загуба, шотландският референдум служи като източник на вдъхновение и информация за това, което се случва тук, в Тексас", казва
лидерът на движението.
Едва около 20 на сто от гласоподавателите в американския щат посочват, че биха подкрепили отделяне от САЩ, а 67% се противопоставят категорично на подобна перспектива.
Тексас има население около 27 млн. души. В политиката на щата доминират републиканците, като от близо две десетилетие не е печелил демократ, отбелязва Reuters.