За да повишат знанията, а оттам и уменията на личните асистенти, десет партниращи си организации от осем държави представиха днес в Пловдив европейския си проект "БИД- Квалифициране на лични асистенти на възрастни хора на немски език", предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Удължаването на живота, оттам застаряването на все по-голям дял от населението на Германия и Австрия доведе до постоянно увеличаващо се търсене на помощници за възрастните хора.

Работата на социалния асистент пък, от друга страна, е добра възможност за възнаграждение, което у нас трудно може да се добие, особено пък когато става дума за жени на и над средна възраст. Така от години българки намират работа в немскоговорящите страни, но за много от тях недостатъчното владеене на езика е трудно преодолима бариера. В Австрия, например, българки са четвъртата по численост група на социалните асистенти - около 2000 .

Самоучители по немски език, материали с подробна и изчерпателна информация, свързана с работата и живота в Австрия и Германия, правна и административна информация, терминология, свързана с ежедневните задължения- всичко това ще бъде публикувано на сайта на проекта и ще може да бъде сваляно съвсем безплатно от потребителите.

Проектът е финансиран от Европейската комисия по Програма " Учене през целия живот" и от австрийското Федерално министерство на образованието, изкуството и културата.