Ако Шотландия избере независимостта утре, не само лицето на Великобритания ще бъде променено, а вероятно и знамето й "Юниън Джак", което е едно от най-известните в света.

Създаден преди повече от 200 години, флагът "Юниън Джак" съчетава цветовете на тримата светци покровители на Англия, Ирландия и Шотландия. В случай на независимост на Шотландия белият диагонален кръст на синия фон на знамето може да изчезне.

Тогава ще трябва да бъде избран нов дизайн, например с влизането на зеления цвят или червения дракон от знамето на Уелс, които сега отсъстват. Според изследване на Flag Institute (FI), британската асоциация за вексилология, 65% от анкетираните смятат, че знамето трябва да бъде променено.

Но най-трудният въпрос ще бъде с какво да бъде сменено, предупреди представителят на асоциацията Греъм Бартрам. Защото мненията "са много разнородни". "Не сме предвидили никакъв план по този въпрос", заяви говорител на Даунинг стрийт.

Flag Institute, която получила много предложения, счита, че правителството "няма да опита да наложи каквото и да било" и ще остави хората да решат, несъмнено с гласуване.

- Уникален дизайн

Но според асоциацията няма причина знамето да се променя. "Това е най-разпознаваемото знаме в света. Защо да се разделяме с него?", пита Греъм Бартрам. В действителност знамето се превърна в нещо повече от флаг, то е фабрична марка и почти икона, присъстваща навсякъде – от пощенски картички до чаши за чай и дрехи.

Знаменитост, която Бартрам обяснява едновременно с "наистина уникален дизайн", разпознаваем от всички, и израз на миналата мощ на британския флот, "който отнесе знамето навсякъде", по всички морета в света. "Юнион Джак" дължи името си на малките знамена, поставяни в предната част на корабите, тъй като jack означава малък, допълва Бартрам.

Но според експерти по Конституционно право, цитирани от в. "Гардиън", ако Шотландия стане независима, но запази кралица Елизабет II за държавен глава, както обещаха националистите, несъмнено няма да е необходимо да променя флага, който представлява повече съюз на корони, отколкото на нации.