Когато човек тръгва на някакъв конкурс, той трябва винаги да бъде убеден, че правилата на този конкурс ще бъдат справедливи и честни.

Това каза кандидатът за председател на Върховния касационен съд /ВКС/ Павлина Панова. Другият кандидат Таня Райковска пък посочи, че ако не е била убедена, че изборът ще е честен, никога не би се съгласила да участва в подобна процедура, предаде БГНЕС.

Днес кандидатите ще бъдат изслушани от съдиите във ВКС. На 25 септември ВСС ще избере една от тях, ако бъде подкрепена от 17 кадровици. Павлина Панова смята, че процедурата, в която участва, към момента не е проявила никаква форма, която да покаже някаква нечестност или предрешеност на избора. "Надявам се на честност на избора, надявам се действително на това, че въпросът ще бъде решен на 25-и в резултат на нашите изслушвания пред ВСС и не смятам, че към момента мога да се съмнявам в честността на процедурата и на бъдещия избор", каза съдийката, която ръководи наказателната колегия във ВКС.

Колегата й Таня Райковска, която е председател на търговската колегия, също изтъкна, че до тук има достатъчно гаранции за честна процедура и посочи, че се дава публичност, има прозрачност, има изслушване, има представяне на хората, които участват. "Според мен нищо тайно и нищо задкулисно не се върши, познавате ни, виждате ни, слушате ни, даваме интервюта, които напоследък зачестиха с оглед въпросите, които ни задавате, ще се явим пред колегите, ще се явим пред ВСС. Така че мисля, че няма какво да крием. Аз се надявам, че всичко ще приключи в рамките на едно равностойно състезание", каза тя.

И двете съдийки са зам.-председатели на ВКС. Намерението за номинирането на Павлина Панова бе огласено от сегашния председател на ВКС проф. Лазар Груев и нейното номиниране започнало още от края май, имала колебания за това, разговаряла със сегашният председател на ВКС проф. Лазар Груев, също както и той самият каза преди време. След като разбрала, че той няма нищо против такава номинация дала своето съгласие.

Таня Райковска е получила предложението от 5-има членове на ВСС няколко дни преди процедурата. Когато провели разговори, имала малко време да помисли, решава, че може да участва в него и след това имала откровен разговор с проф. Груев, на който го уведомява. Тя каза, че няма усещането, че разговорът, който са провели с нея 5-имата от ВСС е бил в посока на това, че изборът изисква да участват няколко кандидати и подчерта, че има дълъг професионален и управленски опит. Аз нямам усещането, че някой ме е употребил за нещо, каза тя. На въпрос дали е получила някакви съвети от главният прокурор Сотир Цацаров, тя отговори с въпрос: Какви съвети, аз не го познавам г-н Цацаров по никакъв начин, не съм го виждала и не го познавам. След това каза, че го е виждала на конференция през 1999 г. Тук Павлина Панова попита дали и въпросът е и към нея и каза, че не е получавала никакви съвети.

Попитани за това каква е най-голямата сума която някой им е предлагал досега и двете са категорични, че досега не са има случай в кариерата им, в който някой да им предлага нещо. И двете не изразиха категорично мнение по въпроса за разделението на ВСС на две камари – прокурорска и съдийска. Таня Райковска каза въпросът трябва да бъде дебатиран и да се чуе професионалното мнение. Според нея по някакъв начин този въпрос ще обхване и въпроса за конституционната рамка и за евентуални промени и в основния закон. Панова смята, че не бива да се избързва с промени преди да се чуе гласът на магистратите.