Делото, заведено от Инициативния комитет за изборен референдум срещу отказа на последния парламентарен председател и настоящ лидер на БСП Михаил Миков да насрочи допитването, бе отложено от Върховния административен съд, съобщи bTV.

В залата срещу магистратите се изправи служебният премиер Георги Близнашки, който е председател на комитета. Журналистите не пропуснаха възможността да го попитат дали смята, че съдът може да вземе безпристрастно решение, когато срещу него стои министър-председателят, на което той отговори, че в случая се явява в качеството си на гражданин.

Причина за отлагането на процеса стана искането на адвоката на комитета Йонко Грозев да даде подробно становище по въпроса дали делото трябва да бъде прекратено, тъй като 42-то Народно събрание прекрати дейността си преждевременно.

Адвокатът е на мнение, че в случая Михаил Миков се явява административен орган, чийто актове подлежат на задължителен съдебен контрол. Това даде основание на Грозев да настоява следващото заседание по делото да се проведе, след като 43-ият парламент започне да функционира.

Юристът обясни, че правомощията на Миков като шеф на парламента по Закона за референдумите автоматично се прехвърлят и към следващото Народно събрание.

Грозев изтъкна, че въпросът е процедурен, а невъзможността за участие на председателя на парламента в настоящото заседание не е пречка за разглеждане на делото по същество. Представителят на Върховната административна прокуратура напълно се съгласи с довода на Грозев.

След кратко съвещание ВАС прие, че в случая няма представляващ Народното събрание, който да бъде конституиран по делото в момента. След това магистратите поискаха от инициативния комитет становище по този въпрос, за което бе даден и седемдневен срок.

Бившият председател на НС Михаил Миков отказа през юни да предвижи подписката за референдум за задължителен, електронен и мажоритарен вот, тъй като ГРАО установи, че над 108 000 от събраните 570 000 подписа са невалидни. Миков отказа да даде на инициативния комитет едномесечен срок за отстраняване на нередностите, предвиден по закон. Именно това негово решение е атакувано пред ВАС в момента.