Папа Франциск може да бъде убит от ислямски екстремисти от ИДИЛ, предупреди иракският посланик във Ватикана в момент, когато главата на Римокатолическата църква се готви за първото си посещение в населена предимно с мюсюлмани страна, съобщава в. "Дейли телеграф".

77-годишният папа ще бъде на еднодневно посещение в Албания в неделя и иракският посланик във Ватикана заяви, че има заплахи за неговия живот. Той може да бъде в опасност и при посещението си в Турция през ноември, допълни посланикът.

В последните седмици джихадистите от ИДИЛ се хвалеха, че искат да разширят халифата си до Рим и се заканваха да издигнат черното джихадистко знаме на покрива на базиликата "Свети Петър".

Посланик Хабееб Ал Садр заяви, че има индикация за конкретни заплахи срещу папа Франциск, който неотдавна изрази подкрепа за САЩ и съюзниците им в опитите им да спрат напредването на ИДИЛ в Сирия и Ирак. "Това, което беше обявено от самопровъзгласилата се "Ислямска държава", е ясно, те искат да убият папата. Заплахите срещу него са достоверни", заяви посланикът пред италианския вестник "Ла Национе".

"Мисля, че те могат да опитат да го убият по време на едно от посещенията му в чужбина или дори в Рим. Има членове на ИДИЛ, които не са араби, а канадци, американци, французи, британци и италианци. ИДИЛ може да ангажира всеки един от тях да извърши терористичен акт в Европа", смята иракският посланик.

Според него папата станал мишена, след като говорил срещу злоупотребите с човешки права на християни в Сирия и Ирак и одобрението си на опитите на САЩ да унищожат ИДИЛ.

От Ватикана омаловажиха предупреждението, като заявиха, че нямат достоверни сведения за заплаха за живота на папата и че той няма да промени ежедневието си, нито ще преразгледа пътуването си до Албания.