Производителите на плодове и зеленчуци предупредиха, че могат да излязат на протест, ако не бъде преработена схемата за финансово подпомагане на производителите на плодове, зеленчуци и картофи в България, предаде репортер на БГНЕС.

Производителите настояват да получават минимум 200 лева на декар в периода 2015-2020 година, което би трябвало да покрие около 23 % от годишните им разходи. Те искат за този 5-годишен период за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи да бъдат заделени общо 81,85 милиона евро ( или 69 % от парите по схемата), като 42 % от тези средства отидат за производителите на плодове, а 58 % за производителите на зеленчуци и картофи. Предложението на МЗХ към момента е този сектор да получи общо едва 39,7 милиона евро( или 33 % от бюджета на схемата).

"Предложението на Министерството на земеделието и храните за разпределение на средствата по схемата до 2020 година не ни удовлетворява. Ние искаме от това правителство до края на мандата си да разработи ново предложение и най-късно до 10 ноември да се внесе новото предложение в ЕК", заяви Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.

"Ако останем с предложението на МЗХ сме обречени на агония и сме пред опасността браншът да бъде закрит до 2-3 години. Тогава ще минем към протести", заяви Слави Трифонов. Производителите са направили разчети, че ако бъде одобрено тяхното предложение за разпределение на парите, може да се очаква разкриването на около 50 000 нови работни места. Според тях тяхното предложение ще доведе и до изсветляване на сектора.

Българските плодове и зеленчуци не надвишават 10 % от всички плодове и зеленчуци, които се консумират в България, отбеляза Слави Трифонов. В България почти не се предлагат свежи плодове и зеленчуци, тоест брани вчера, а тези, които идват от чужбина са допълнително обработени с препарати, за да издържат 20 дни, коментира той.

Данните за сектора показват, че в периода 1998-2013 година площите за производство на плодове и зеленчуци са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури. Потребностите на българските граждани и преработвателните предприятия от плодове и зеленчуци се задоволяват на 70-80 % от внос, най-вече от трети страни.