Когато получим молбата от България за предаването на Цветан Василев, най-напред съдът ще вземе решение относно изпълнението на условията за неговото екстрадиране.

Окончателното решение по този въпрос обаче ще бъде взето от Министерството на правосъдието на Сърбия. Това каза говорителката на Висшия съд в Белград Душица Ристич относно процедурата в западната ни съседка за съдбата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, който вчера доброволно се предаде на полицията.

Късно снощи съдът определи мярка домашен арест на Цветан Василев, който вече е предал паспорта си и е длъжен всеки ден да се разписва в полицейското управление по местоживеене.

"Съдията от Белград забрани на българския гражданин Цветан Василев да напуска страната, отне неговият паспорт и го задължи всеки ден, в работно време да се разписва в полицейското управление", се казва в решението на съдията.

Съдът в Белград започва събиране на необходимата документация относно вземането на решение за изпълнението на законовите задължения за предаването на Цветан Василев, се казва още в официалния документ.

В официалната информация никъде не се споменава, че Цветан Василев е бил арестуван.

БГНЕС припомня, че драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявления от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на централната банка.

На 28.07.2014 г. задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол.

Миналата седмица сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович заяви, че по онова време той не е получавал никаква информация за Цветан Василев, включително и искането на Интерпол.

До момента в ареста не остана нито един от първоначално задържаните четирима души по делото КТБ.

Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров излезе с инициатива по КТБ, с което предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти. Те са единодушни, че това не влиза в неговите компетенции.

В същото време един от основните акционери в КТБ - Оманският държавен резервен фонд, обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката.

На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засилва недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите. В София протестиращите се събират пред сградата на БНБ.