Все повече европейци предпочитат да пътуват с влак пред самолета. Всъщност това е световна тенденция. В Китай влаковете свързват огромни разстояния. Разстояние от 1000 км вече се изминава за малко повече от 2 часа. От Пекин до един от най-красивите градове на юг – Гуанджоу, разстоянието от 2300 км се взима за 8 часа. На пръв поглед самолетът e по-бърз, но в действителност пътят до и от летищата, чакането на гишета и граничен контрол, честите закъснения привличат пътуващите към влаковете.

В Япония планират влакове, които в следващите няколко години ще намалят почти наполовина пътуванията между основните градове.
В Европа е истинско удоволствие да пътуваш с влак.  Експерти от „Сън Сприй Травел Партнър” коментират, че като удобства той не отстъпва на самолетите. Колкото и невероятно да звучи влакът е вариант на почивка, според скорошно проучване на общественото мнение. Излизаш от шемета на града и се понасяш сред зелени ливади или красиви планини.

Сред другите предимства на влаковете, според експертите, са лесният достъп – почти всеки европейски град има гара. Влак на всеки час е нормална практика. Няма необходимост да се идва часове по-рано и да се чака по огромни опашки за чекиране. Идваш минути преди влака, купуваш си билет и се качваш. Можеш да си вземеш сандвич и бира на нормални цени. Съвременният влаков транспорт почти не замърсява околната среда в сравнение с конкуренцията. Повечето жп гари се намират в централната част на градовете, с лесен директен транспорт и много магазини и ресторанти наоколо.

Купуването на билети за европейските влакове по принцип е лесно и бързо. Сайтове и автомати на гарите предлагат много опции, затова винаги можете да изберете грешната или не най-добрата. Съветът ни е: потърсете съдействие поне първия път. В България фирма „Сън Сприй Травел Партнър” предлага тази услуга за цяла Европа. Агенцията има договор с Nuvo Trasporto Viaggiatori (NTV), която има разработена съвременна онлайн резервационна система, улесняваща закупуването на билети.

NTV е известна и с това, че оперира с един от най-бързите влакове - Alstom AGV. Той е много комфортен и безопасен за пътуване. Движи се с 360 км/час. На тестове е развил 574.8 км/час.