Двама мъже от Велико Търново сглобиха генератор, движен от гравитацията, съобщи Нова телевизия. Българи изобретиха машина, която може да даде независимост от енергодружествата на всяко домакинство. Двамата инженери са от Велико Търново. Марин Млеченков е вложил повече от 20 години в разработката на двигателя, който се задвижва от земното притегляне.
„Идеята основно е за отопление. Понеже ще работи 24 часа в денонощието без ограничение, така че малка мощност от количеството киловатчасове, ще са необходими за отоплението на една къща”, каза електротехникът Марин Млеченков.

Гравитационният двигател не е нещо ново, но до този момент никой в света не е успял да се справи с един проблем - трябва да се синхронизира въртенето на диска, който всъщност произвежда ток.

С подобрение се включва още един инженер - Петко Ганчев. И преди няколко дни двамата постигат почти невъзможното - балансират въртенето и получават електричество от гравитация.

„Ако тук се вложи мощност 1 кw, тук ще излезе 2700 кw. Целта е тези обороти да се вдигнат, докато се спазва съотношение между гравитация и центробежна сила”, каза инженерът Петко Ганчев.

Произведеният от съоръжението ток ще даде възможност за независимост от електро-разпределителните дружества, твърдят изобретателите.

„Има два варианта – при единия вариант мерителните им устройства спират да отчитат и токът става безплатен, при другия не ни пречат да се занимаваме с техника и иновации и това нещо влиза на пазара в рамките на 4-5 години”, обясни инженерът.

Изобретателите казват, че с инвестиция от около 1500 лева след одобряването на патента, всеки ще може да си сглоби подобен генератор в жилището си и да ползва безплатна електроенергия.