Най-престижният университет в света е Масачузетският технологичен институт.  Това показва публикуваната днес класация, съставена от британската компания "Куакуарели Саймъндс", предаде ИТАР-ТАСС.

Четири британски висши учебни заведения също са намерили място в топ 10 на най-престижните университети. На второ място е британският Кембриджски университет, който е подобрил показателите си в сравнение с 2013 година. На трета позиция е Импириъл колидж в Лондон.

Следва един от най-прочутите университети на САЩ - Харвардският. Петото място в класацията си поделят Оксфордският университет, разположен в графство Оксфордшир на Южна Англия, и Юнивърсити колидж в Лондон.

Останалите 4 позиции са заети от американски висши учебни заведения - Станфордския университет, Калифорнийския технологичен институт, Принстънския и Йейлския университет.

Общо в рейтинга на най-добрите университети в света са поставени 863 висши учебни заведения.

"В резултат на икономическия спад правителствата и частните източници на финансиране отделят главното внимание на най-устойчивата на удари основа /наука, технологии, инженерство и математика/, голямата част от която се изучава в специализирани учреждения", отбелязва авторът на изследването Бен Соутър.