Украинският президент Петро Порошенко официално внесе в парламента законопроект, предлагащ ограничено самоуправление в източната част на страната.

Законът е част от мирния план, подписан с проруските бунтовници на 5 септември, който цели прекратяването на петмесечния кървав конфликт.

Съгласно предложенията, оповестени от Порошенко, на бунтовниците в Луганск и Донецк ще им бъде разрешена широка автономия в продължение на три години. Те също така ще могат да използват руски език в държавните институции, както и да проведат местни избори на 9 ноември.

Законопроектът позволява на регионите да "укрепят добросъседските отношения" между местните власти и техните партньори в Русия. Той обещава да помогне за възстановяване на повредената инфраструктура, както и да осигури икономическа и социална помощ на най-тежко засегнатите области.

На уебсайта на Порошенко се посочва, че предложенията ще проправят пътя за децентрализация, като същевременно гарантират "суверенитета, териториалната цялост и независимостта на държавата".