Президентът на Русия Владимир Путин е уверил председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, че Русия няма да променя съществуващия търговски режим с Украйна. Това са обсъдили двамата в телефонен разговор, състоял се в понеделник относно резултатите от тристранните преговори от миналия петък относно споразумението за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия, предаде УНИАН позовавайки се на съобщение на ЕК.
„Двамата лидери са отбелязали своето съгласие с общите изводи на тристранните преговори. Тези изводи трябва да бъдат реализирани и сега ЕС ще обсъди това със страните-членки. Президентът Владимир Путин е потвърдил, че няма да има никакви изменения в текущия търговски договор между Русия и Украйна”, се казва в съобщението.

Освен това, събеседниците са обсъдили ситуацията в сферата на енергетиката и е било решено, че трябва да се състои тристранна среща на ниво министри. „Русия ще предложи дата в най-близко време”, информира ЕК. Барозу е подчертал необходимостта от пълното уважаване на плана за прекратяване на огъня, съгласуван в Минск.