250 000 души ще загинат от недохранване, малария, диария и други болести, свързани с климатичните промени, между 2030 и 2050 г., алармират от Световната здравна организация (СЗО). Увеличаващото се глобално затопляне ще доведе до смъртта на стотици хиляди хора навсякъде по света.
Метеорологичните промени може да улеснят разпространението на болести като денга, предупредиха експертите. Подобни зарази се разпространяват често в екстремно горещи райони. Климатичните промени намаляват качеството на въздуха, водата и храната. До 2030 г. разходите за здравеопазване в света ще стигнат между 2 млрд. и 4 млрд. щатски долара на година, обявиха експертите на първата световна конференция на СЗО, посветена на глобалното затопляне.

"Като лекар, специализирал в заразните болести, мога да ви кажа, че промяната на климата, здравето и международното развитие са неотделими. Знаем, че климатичната промяна е фундаментална заплаха за развитието в наше време", заяви Джим Йон Ким, президент на Световната банка. "Знаем и че някои от най-сериозните й последици ще бъдат върху общественото здраве", допълни Ким, който е бивш ръководител на СЗО. "Стресът, свързан с повишената температура, недохранването, заразните болести - споменавам само някои от тях - всички те се влияят от климатичната промяна и ще засегнат бедните първо и най-тежко. Промените в климата изискват безпрецедентна адаптация и смекчаващи мерки, които да защитават както планетата, така и бедните. Инвестициите в климата и здравеопазването трябва да бъдат катализатор и достатъчно мащабни, за да се справят с това глобално предизвикателство."

Рисковете за околната среда също ще се увеличат, ако въглеродните емисии запазят нивото си, предупреди експертът на СЗО Алистър Удуърд. Средната температура на планетата ще се повиши с 4 градуса до 2100 г. вместо с 2 градуса, както гласяха досегашните прогнози. "Ако наложим на практика мерките за намаляване на емисиите, може би ще успеем да спасим около 2 млн. души, които умират междувременно всяка година, както и да намалим наполовина мащаба на глобалното затопляне от днес до 2050 г.", заяви Удуърд.

"Става въпрос не само за околната среда, а и за общественото здраве", заяви Мария Нейра, ръководителка на службата за обществено здраве на СЗО. "Говорим за начина, по който ще консумираме и произвеждаме, за начина, по който ще оформим възгледите си за природата. Трябва и да подчертаем значимостта на здравните системи, като наложим повече изисквания, свързани с болестите, причинени от климатичните промени." Климатичните промени ще бъдат една от основните теми, обсъждани на следващата среща на ООН в Ню Йорк на 23 септември.

Десетки хиляди души умират всяка година заради екстремни температури и недохранване, причинени от климатичните промени, предупреждават от СЗО. Близо 3.4 млн. души живеят в риск да се разболеят от малария, показват данните от март тази година. Това число вероятно ще се увеличи, ако климатичните промени се засилят. Същото ще се случи и с топенето на ледниците, наводненията и пожарите, които са сред ефектите от климатичните промени. Замърсяването на въздуха, което води до промени в климата, е убило 7 млн. души през 2012 г.