Искам да се обърна към всички ученици, към първокласниците, към техните родители, към учителите, че днес е едни светъл ден и хубав празник за цяла България. През последната година бяхме заедно и тя беше трудна, но за мен успешна година. Благодаря на всички учители, ученици и родители за техните мнения, бележки, критики, защото те бяха много ползотворни за мен.

Това заяви пред „Дарик“ проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката в кабинета „Орешарски” и кандидат за депутат от варненската листа на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. По думите й три са били основаните задачи през изминалата година - реформи в средното и висшето образование, възстановяване на възможностите за наука. Тя добави, че първата крачка вече е направена с отделените около 14 милиона лева за наука, след като по времето на ГЕРБ сесията на Фонд „Научни изследвания“ е била спряна. „Започнахме плащания по фонда и по Седма рамкова програма. Имаше забавени плащания от 2008-2009 година, около 2,5 милиона“ , обясни проф. Клисарова. Тя припомни, че е била разработена и приета Стратегията за развитие на висшето образование, която сега отново се бави като изпълнение. „Най-големи длъжници сме на средното образование, защото може би там реформата е много трудна и много дълга. Не успяхме да приемем заедно закона за училищното образование, толкова дълго чакан в рамките на три кабинета, защото няма единомислие и съгласие. Имах обаче много разговори, много срещи и имаме готовност този закон да стане факт“, обясни Анелия Клисарова.

Попитана как гледа на поредния дебат за пренаписване на съдържанието на учебниците в началното и средното училище, тя отговори: „За мен това е една последователност, защото ние, с моя екип не бяхме съгласни със съдържанието на учебниците и размитата отговорност. Трябва да има един учебник по един предмет и да се знае точно кой е отговорен, а именно дирекцията, отговаряща за учебниците и за тяхното съдържание в МОН.“ Тя припомни, че по време на мандата си е внесла наредба, с която се въвежда един учебник по един предмет. „Когато говоря за последователност искам да кажа, че това е много важно в образователната система. Например всички искат така нареченото електронно обучение. Всички го искат. Не бива да се спира този процес. Разработването на платформата трябва да бъде продължено“, обясни тя по повод информацията, че настоящият управленски екип в МОН спрял процедурата за тази платформа.
Проф. Клисарова коментира и темата с уволненията, които в момента се случват в министерството на образованието и науката. „Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси, последните 6 месеца работи изключително интензивно. Всички мислеха, че програмата ЕРАЗЪМ+ няма да я спечелим, но ние спечелихме 24 милиона лева и вече имаме над 100 проекта. Смяната на директора ще доведе до забавянето с два месеца на средствата. Не бива да правим така, че да няма последователност в образованието. Трябва да продължим да финансираме образованието, то да бъде нашият приоритет, защото само тогава ще имаме една силна и справедлива България”, заключи Анелия Клисарова.