Строителството на морския участък на "Южен поток" ще започне в средата на юли 2014 г., съобщи във Варна Деян Калайджиев, директор за България на компанията "South Stream Transport", която ще изгражда газопровода в Черно море.

През януари 2014 г. се очаква докладът за екооценката на проекта да бъде одобрен от екоминистерството. След това ще се работи по изготвянето на Подробния устройствен план на проекта. Последната фаза преди старта на реалното строителство ще бъде изготвяне на проекта и получаване на разрешителните за строеж, обясни Матео Веронесе, ръководител "ОВОС и разрешителни към "Южен поток - България". Газопроводът ще излезе на 11 км южно от Варна при плажа Паша дере. За да се запази плажът непокътнат, компанията проектира откопаване на подземен тунел за тръбите на 20 м дълбочина. По този начин няма да има никакво строителство на пясъка, а и водата ще остане чиста. Ограничение за достъп до плажа ще има броени дни, докато се прокопава тунелът, и то в малък участък.

Гражданите и гостите на Варна ще могат да получават информация за проекта и строителните дейности в специалния информационен център в града. Той ще бъде открит през януари догодина, заявиха от проектната компания.

"Южен поток" е важен за страната и правителството предприема необходимите действия за реализацията му, коментира в София икономическият министър Драгомир Стойнев. Той допълни, че предишния кабинет само е говорил за проекта, а от както е министър той е предприел реални действия.

Избираме си доставчик и на газа

Битовите клиенти, ползващи газ, ще могат да избират доставчика си и да го сменят по всяко време. Това предвижда проектът на Правилата за търговия с природен газ, който е публикуван за обществено обсъждане. Ако бъде приет, битовите абонати ще имат право да сменят доставчика си на синьо гориво, каквито правила вече важат за пазара на ток. Отново както на електроенергийния пазар, газоразпределителните дружества ще трябва да бъдат и балансьори на системата.