Мис Ню Йорк Кира Казанцев спечели престижната титла Мис Америка на церемонията в Атлантик Сити през миналата нощ. Живото излъчване на финала беше гледано от милиони телевизионни зрители.

Казанцев е дъщеря на руски емигранти, родена в Калифорния, на 23 години. Завършила е университета Хофстра, говори три езика. В състезанието за таланти тя изпълни хита на лятото "Happy" на Фарел Уилямс, заедно с отмерването на ритъма в сложна последователност с чаша и пляскане с ръце.

Мис Америка 2015, като всяка носителка на титлата, трябва да се посвети на благотворителни каузи, като едната задължително е мрежата от детски болници Children's Miracle Network Hospitals. Като лична борба Кира е избрала темата за домашното насилие, от която е и лично засегната. Заглавието на платформата е "Любовта не трябва да боли". Тя посочи сексуалното насилие в американската армия като проблем, по който иска сенаторите да окажат натиск и да предприемат действия.

Освен блестящата корона, Мис Америка получава стипендия за образование на стойност 50 000 долара. Сред задълженията й е съвместна работа с Департамента по образование на САЩ.

Кира Казанцев получи короната от миналогодишната носителка на титлата Нина Давулури, която е от индийски произход и също беше представителка на щата Ню Йорк. Миналата година в социалните мрежи срещу нея имаше недружелюбни коментари, че не е "истинска американка", макар, че е родена в Щатите. Единственият негативизъм, с който се сблъска русокосата Кира, е за това, че потропването с чаша не може да се смята за талант наравно с балета, пианото и оперното пеене. И нито дума за имигрантския й произход.