"Срещата, диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено би било да няма такъв диалог". Това заяви пред бТВ лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България", убеден е Местан. "Аз заявих желание за среща с президента на Република Турция още след избирането ми за председател на партията, имахме такава среща с предишния президент на Турция, след това заявих желание за среща и с Реджеп Ердоган, получих положителен отговор сега и беше естествено да уважа определената от домакините дата", обясни той.

"Основна тема на разговорът ми с Ердоган бяха двустранните отношение между България и Турция, но аз поставих въпросът за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради моделът, който носи в и със себе си. Бих искал да погледнем на тази среща през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света", каза още Местан. "Тези предизвикателства актуализират геополитическата стойност на българския етнически модел", добави лидерът на ДПС.

Той призна, че с Ердоган е коментирал и участието на ДПС в кабинета "Орешарски". Аз бях коректен да обясня и да кажа кои са причините, поради които България е в режим на предсрочни избори.

"Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговора. Съвършено естествено е разговорът между мен, Лютви Местан и президента на Република Турция да се проведе на майчиния ни език", заяви Местан.

Той разказа и с колко охрана се придвижва. "За мое нещастие се движа с един шофьор и четирима души охрана. Това решение категорично не е мое. Аз не знам какво стои в основата на решението на НСО. Охраната ми е назначена с решение на директора на НСО генерал Тодор Коджейков. Охраната е от близо година и аз нямам привилегията да знам какво стои в основата на това решение, разбрах, че това е класифицирана информация, до която няма как да имам достъп", заяви той и добави: "Охраната е нещо, на което не бива да се гледа като на някакъв атрибут на властта, охраната означава ограничена свобода и аз не пожелавам никому да бъде в такъв режим. Аз чакам с нетърпение момента, в който новият началник на НСО ще ме покани и ще ме зарадва с новината, че вече не се налага да се движа с охрана, защото това е тежко изпитание най-вече за семейството и децата ми".

"Когато ДПС споделя отговорността за управлението, имаме назначения в йерархията на цялата власт на представители на уязвимите групи. Веднага след като обстоятелствата налагат ДПС да бъде в опозиция нашите избиратели се чувстват не до там защитени, започват политическите уволнения и се променя радикално държавната политика. Спират се инвестициите в малките населени места, в които живеят избирателите на ДПС", каза още Местан.

В тезата ми се чете призив, но не ДПС непременно да бъде власт, а когато ДПС не е на власт да се провежда такава политика в етнически-смесените райони, в малките населени места, така щото да не се усеща отсъствието на ДПС от властта. Едва тогава ще се промени отношението на избирателите на ДПС към управлението на страната", заяви Местан и веднага след това каза "Ние смятаме, че проблемът с публичния образ на ДПС е колкото наш, колкото въпрос на изкривено възприемане на ДПС като етническа партия".

Местан изброи и трите урока от предишното и по-предишното управление. Той каза, че България няма нужда за напред да се връща към отречени модели на управление. "Няма нужда от проблематични коалиции, каквато беше последната, няма нужда обаче и от авторитарни модели на управление или еднопартийни управления, които биха се изродили в елементи на авторитарно управление. България има нужда от управление на едно по-широко национално съгласие като основа за разгръщането на управление на реформите. В този смисъл третият и най-важен за ДПС урок, който не вярвам да бъде оценен е, че понякога политическа сила трябва да може да жертва власт в името на националния интерес. В името на ценностите, ние се отказахме от властта", каза председателят на ДПС.

Пеевски е в листите на ДПС, защото такава е волята на партийните структури, така отново той обясни, защото неуспелият кандидат за председател на ДАНС е в листите на партията. Местан пое ангажимент за разговор по въпроса и анонсира, че разговорът за Пеевски е разговор за много сериозни системи проблеми на българската демокрация, които се спотайват зад мощното му рамо.

Местан смята, че разговорът за Пеевски е разговор за политическа система в България. Той каза, че ако ще се говори за задкулисието и олигархията, той е готов да започне този разговор от генезиса на олигархията. "Онова, което днес наричаме "олигархия" е един процес, който е свързан с една правилна по своята същност реформа, с една мащабна трансформация на държавната собственост в частна, която обаче в български условия се проведе в доста изродена, изродена форма", каза той и посочи, че процесът започнал в средата на 90-те години и завършил към 2001.

Попитан за какво би се извинил, Лютви Местан каза, че ДПС е част от 24-годишния преход, който в България, в сравнение с други страни се оказа най-продължителен и най-мъчителен. Според него няма участник в политическия процес, който да не носи своята политическа отговорност за дългия и мъчителен преход и всеки политик е длъжен да поднесе извинение от гледна точка на своята част от отговорността. "Нито една характеристика на ДПС не може да се представя като уникално присъща на ДПС, ние сме част от една политическа система и в този смисъл представяне на недъзите на българската демокрация като уникално присъщи на ДПС е порок или порочно възприемане на ДПС", каза председателят на партията.