Ангел Попов-Главестия, арестуван като глава на най-жестоката престъпна група в Северозапада, занимаваща се с рекет, побои, лихварство и др., се занимавал и с купуване на гласове. Това намекна в предаването „Жега” по TV7 бащата на най-известната жертва на Главестия – Юлиян Янков. За същото споменаха и фермерът от Козлодуй Георги Ангелов-Мочи и съпругата му.
Янков се появи в скандален видеоклип, където се вижда как неговите душмани го изтезават и буквално го изнасилват с „подръчни материали”. Клипът беше качен в интернет. Бащата на пострадалия - Любен Янков, каза, че още не е гледал видеото „от срам”, но потвърди всичко, което се говореше, че е случило на сина му. Самият той многократно бил жертва на рекет от групата на Главестия, която му искала по 1000 лв. за „охрана” на магазин за обувки. Стигнало се и до заплахи за живота му.

„Трябва да знаете, че ако моят син изскочи от там и излезе на свобода, ще стане нещо. Ще падне някой. Или нашето семейство или те, това е положението”, намекна той.

„Цялата система тук е с тях. Избори се правят – системата е с тях. Направихме избори за кмет – предишният ни кмет почина. Тоя Главестия тука с джипа, с хора изпорязаха гумите на колите. Полицията тук нито го предупреждава, нито го маха, нищо”, разказа още Янков и добави, че Главестия е направил това, за да принуди хората да гласуват за „негови хора, които иска да го изберат за кмет”.

Официално Ангел Попов е собственик на фирма, която носи знаковото име „Сила и чест”. Управителят на офиса на фирмата Валери Петров е съсед на Любен Янков и сина му Юлиян в Хърлец. Твърди, че неговият шеф Ангел Попов няма нищо общо с Цветомир Ценов-Квиц, който също попадна в ареста при операцията в Козлодуй.

Петров отхвърли твърденията за апетити на Попов в политиката. „Ангел Попов никога не се е занимавал с политика”, категоричен беше той. Самият Петров се кандидатирал за кмет на Хърлец като независим, подкрепен от ГЕРБ, но бил победен от БСП.

Цветомир Ценов-Квиц се занимава с охранителна дейност, а гардовете му пазят земеделските земи в района. Фермери от Козлодуй обаче се оплакват от непрекъснат рекет от хората на Квиц.

Те описват братята Върбан Димитров, Димитър Димитров и Цветомир Димитров, известни и като Мишките, като шпицкомандата на Квиц. А в историята се намесва дори името на кмета на Козлодуй Румен Маноев.

Ето какво разказа един от пострадалите Георги Ангелов-Мочи: „Дойде Квиц в Мишките, братята, и дойдоха 5000 лв. да им даваме за пасища. Викам: „Ей, момчета, ще ви дам сега, ние нямаме избор. /.../ Давам им 5000 лв. за пашата, чудеса – един месец и половина пасем без проблем”. След това започнали да му искат още пари, защото имал повече животни. „И като идват с тръби, с колци, с пушки, стреляли – то има гилзи, всичко. Идвам над 70 човека, сякаш на война. Счупиха ми трактора, колите, 5-6 коли счупени. Няма спиране. Нито са задържани, нито нищо”, оплака се мъжът. „Кметът ги пази и полицията ги пази”, твърди той.

Валери Петров пък твърди, че Квиц бил пребит тъкмо от приближени на Мочи. Фермерът отрече. Той отишъл да се оплаче на кмета, който повикал Квиц и излязъл от кабинета си, за да се разберат двамата. „Миналата година той е дал 20 000 лв., аз знам, на 30-40 човека. Кметът е дал пари на Квиц и на неговата групировка. Возеха хората да гласуват за него. Честно казано, и ние гласувахме за него без пари”, разкри Мочи. На упрека на жена му кмета Маноев, че е човек на Квиц, градоначалникът само вдигнал рамене.

Всичко, което се случва в Северозападна България, много прилича на сагата с Братя Галеви. Това са едни микро Братя Галеви, дребни местни бандитски групи, коментира бившият секретар на МВР Николай Радулов.

Бандата на Главестия е съставена от рецидивисти. Това са банди, които се формират по интереси. Ако проследим внимателно историята им, ще видим, че са били в различни организации, свързани със силовите групировки СИК и ВИС, обяснява Радулов. Очевидно, държавната власт не действа в такива населени места. Тези хора са сраснали един с друг, възможно е над тях да има и полицейски чадър, добави той.