Преди около 6 хилядолетия 37 вида едри бозайници са се срещали в пустинята и речните долини на територията на Египет. Днес са останали едва 8 вида.

Резултатите от ново изследване сочат, че изкуството на древните египтяни е допринесло да се разкаже историята на изчезването на животински видове в Северна Африка, съобщи ЮПИ.

Сред животните, представени в рисунки от периода, предхождащ появата на древноегипетските династии, т.е. преди 3100 г. пр. Христа, са лъвове, диви кучета, слонове, антилопи, жирафи.

Въз основа на древноегипетското изкуство учени от университета на Бристол в Англия успели да запълнят празнини в хронологичното проследяване на събития, за което досега са се ползвали предимно палеонтоложки данни.

Резултатите от изследването дават възможност на учените да опознаят по-добре последствията от изчезването на животински видове.
Учените констатирали, че то е имало различен ефект в отделните периоди от историята на планетата.
В по-ранни времена, когато биоразнообразието било голямо, изчезването на един-единствен вид имало ограничен ефект. По-късно обаче, когато царството на животните било обитавано от все по-малко видове, изчезването на един-единствен вид имало по-голям ефект върху
екосистемата.

"Днес няма и помен от едновремешния разнообразен свят на бозайниците",
заяви Джъстин Йекел от Калифорнийския университет в Санта Крус.  "Изчезнали са газели и други видове тревопасни с малки размери, с които се хранели хищници. Когато има по-малко от тези видове тревопасни, изчезването на един-единствен вид има по-голям ефект върху стабилността на екосистемата и може да доведе до изчезване на други видове", обяснява той.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.