Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани при изключително строги мерки за сигурност. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред журналисти, съобщиха от правителствената информационна служба.

В процес е организацията на новите избирателни секции, които предстои да бъдат открити зад граница. "Полагаме огромни усилия да мобилизираме администрацията, за да сме спокойни, че няма да се стигне до злоупотреби по време на изборите", каза Близнашки. Той изтъкна и успешната работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, в който участват над 40 неправителствени организации.

По думите на премиера, благодарение и на работата на борда беше развенчан един от митовете на българския преход - за наличието на т. нар. "мъртви души" в избирателните списъци. "Става дума за хора с избирателни права, пребиваващи в чужбина, но с постоянен адрес в страната", поясни проф. Близнашки. "Всички приказки за огромен обем "мъртви души" не отговарят на истината. Доказано беше съответствие между издадените документи за самоличност и броя на гражданите в избирателни списъци. Това е една от ползите от Изборния борд – всички проблеми се поставят и получават съответен отговор", коментира още проф. Георги Близнашки.

Служебният премиер беше днес в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище "Васил Априлов". Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, направено е необходимото, категоричен беше служебният премиер. Той припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията на стойност над 300 млн. евро. "Такава е процедурата, заявили сме щети и очакваме да получим съответен процент от средствата. Дано това се случи по-бързо и това е нашето внушение към европейските институции", каза премиерът.

Той допълни, че в останалите райони, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага. "Надявам се, че и в Мизия ще се справят с това предизвикателство и ще извършат по-бързо оценката на щетите. На европейската солидарност не може да се разчита изцяло за преодоляване на последиците и неслучайно призовах за национална солидарност", коментира министър-председателят. "Никой не е отблъснат от държавата, но е много важно какво се прави на място – общинските власти трябва да предприемат съответните превантивни мерки, за да не стига до крайности и до човешки жертви", категоричен беше Близнашки.