Действащата в Ирак и Сирия групировката "Ислямски държава" е екзекутирала
британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс,
предадоха световните агенции.

Британецът е бил отвлечен през март 2013 г. от ислямистки бойци  в Северна Сирия. Тогава е работел за френската неправителствена организация Агенция за техническо сътрудничество и развитие.

В комюнике, разпространено от британското външно министерство, брат му Майк казва, че Дейвид е бил отдаден на работата си и изпълнен с ентусиазъм, когато е заминавал за Сирия. "За мен и за семейството ми това е най-важното в този печален случай", подчертава братът.
Джихадистите разпространиха видео на екзекуцията.

Те обявиха, че това е "послание към съюзниците на Америка", визирайки решението на британския премиер Дейвид Камерън да влезе в коалиция със САЩ срещу групировката, информира Си Ен Ен.

Видеото с обезглавяването на Дейвид Хейнс много прилича на тези с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. Хейнс се появява във видеото със Сотлоф, а джихадистите заплашват, че именно британецът ще е следващата им жертва.
Четиридесет и четири годишният Хейнс от Пърт, Шотландия, бе отвлечен миналата година, докато работеше за френска хуманитарна агенция, предаде Ройтерс.
Видеото е насочено директно срещу британския премиер Дейвид Камерън и в него се споменава работата му с иракското правителство и съюзът с кюрдска Пешмрга срещу "Исляска държава".

"Този британец ще плати цената на твоето обещание Камерън,
да въоръжиш Пешмерга срещу ИД", казва маскираният екзекутор. Той е с британски акцент и стои зад Хейнс, който стои на колене, облечен в оранжев гащеризон.
Също както и при предишните две екзекуции и сега думата е дадена и на жертвата, вероятно принуден от похитителите си, той държи британския премиер отговорен за убийството му.
"Ти доброволно влезе в коалиция със САЩ срещу "Ислямска държава", точно както направи и предшественикът ти Тони Блеър. Появява се една тенденция сред нашите британски министър-председатели, да не могат да кажат "не" на американците. За съжаление ние, британският народ, ще платим цената за егоистичните решения на парламента", казва Хейнс.

В новото видео маскираният екзекутор от ИД поставя ръката си върху друг пленник, когото назовава като Алън Хенинг, британски гражданин.
Премиерът на Великоритания Дейвид
Камерън нарече убийството на Хейнс "акт на чисто зло",
цитиран от Би Би Си. Той обещава да направи всичко възможно да намери убийците. Камерън определи обезглавяването на невинен хуманитарен работник като "жалко и безобразие".

"Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, които са показали изключителен кураж и сила на духа през това жестоко изпитание. Ние ще направим всичко по силите си, за да заловим тези убийци и гарантирам, че те ще бъдат изправени ред правосъдието, независимо колко време ще ни отнеме това", категоричен бе премиерът.

Той свика днес сутринта
в Лондон среща на шефове на отбраната и силите за сигурност,
съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. На кризисната среща се очаква Камерън да обобщи създалата се ситуация и да очертае вариантите за действие на правителството след обезглавяването на британския заложник Хейнс.

Президентът на САЩ Барак Обама категорично осъди радикалната групировка "Ислямска държава" заради "варварското убийство" на британеца Дейвид Хейнс,
предадоха осведомителните агенции.

Той обеща САЩ да сътрудничат на Великобритания за откриването на убийците и изправянето им пред правосъдието. "Съединените щати стоят тази нощ рамо до рамо със своя близък приятел и съюзник в скръб и решимост", се казва в изявлението.

Обама добавя, че САЩ ще работят с Обединеното кралство и "широка коалиция от държави от региона и света" за "изправянето пред правосъдието на извършителите на този отвратителен акт и за обезсилването и унищожаването на тази заплаха за нашите страни, региона и света".
Вашингтон се опитва да събере съюзници сред западни и близкоизточни държави за образуването на международна коалиция за бора с радикалната групировка "Ислямска държава", която вече контролира обширни територии в Ирак и Сирия.

Австралия ще изпрати военен персонал и изтребители в Обединените арабски емирства, които да участват в международната коалиция срещу радикалната групировка "Ислямска държава".

Това заяви днес премиерът Тони Абът в отговор на официално искане от страна на САЩ, предаде Ройтерс.
В следващите няколко дни ще бъде дислоциран 600-членен австралийски контингент, който ще се готви за бойни действия. По думите на Абът австралийското участие е "благоразумен и пропорционален" принос в бъдещата коалиция, като правителството още не е решило дали ще се включи в евентуални бойни действия по суша.

По-рано днес президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е заявил на гостуващия в Кайро държавен секретар на САЩ, че евентуалната международна коалиция срещу тероризма не бива да се съсредоточава само върху групировката "Ислямска държава",
предаде Ройтерс.

Според разпространено вчера съобщение на египетското президентство Сиси е изразил безпокойство и относно чуждестранните бойци в "Ислямската държава", които са заплаха за своите държави, защото със западните си паспорти преминават незабелязано през международните летища.
По думите на Сиси бъдещата международна коалиция трябва да противостои на тероризма "навсякъде, където той съществува в Близкия изток и
Северна Африка.

Представители на египетските служби за сигурност казват, че опериращата на Сирия и Ирак "Ислямска държава" е установила контакт с "Ансар Байт ал Макдис", убила стотици египетски войници и полицаи, след като армията свали президента ислямист Мохамед Морси.
Затова Египет би приветствал действия срещу "Ансар" и "Мюсюлмански братя, която е обявена за терористична групировка, посочва Ройтерс.