Срещу служителя на "Гранична полиция" Костадин Стоянов е образувано дисциплинарно производство и резултатът от това дисциплинарно производство ще бъде уволнение, но съдебната система е тази, която трябва да си каже тежката дума.
Това заяви пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.
"Аз бих му казал, че никога няма да му простя", заяви Бакалов и подчерта, че след инцидента, при който Стоянов причини смъртта на 11-месечно дете, в МВР са предприети мерки за затягане на дисциплината.

"От 6 август досега съм уволнил двама служители на МВР за употреба на алкохол", съобщи Бакалов.
Той и днес каза, че "има засечки на кандидати за депутати от различни политически сили, от основните партии, които организират за собствена сметка и за собствена изгода купуване на гласове, което ще ги изведе на предни позиции". "Бройката не е малка и е повече от 10", призна Бакалов.
На въпрос направи ли МВР абсолютно всичко, за да помогне на хората, пострадалите от бедствията, Бакалов отговори: "МВР направи всичко възможно, което е в неговите възможности, но МВР не може да бъде навсякъде.

Във връзка с последните наводнения бяха предупредени областни и местни ръководства за това, че ще има обилни валежи, но в края на краищата няма как да се предвиди от къде ще изскочи заекът. Големият проблем е, че хората в парламента, трябва да разберат, че е необходимо да се изгради система, която да работи с превенция".

"Аз и мои колеги от Министерски съвет гласувахме предложение до ЕК да извърши мониторинг на цялата ни система за действия при бедствия, аварии и катастрофи, затова как трябва да реагираме. Моето лично мнение е, че в тази операция имаше доста пропуски", коментира той.
Помолен да коментира факта, че майката на убития при акцията в Лясковец командос Емил Шарков, Ваня Рибчева започва свое собствено разследване на случилото се преди броени месеци, Бакалов обясни: "Нейната жалба е пристигнала в МВР и дирекция "Инспекторат" е започнала вече цялостна проверка, но първият получател на тази жалба е прокуратурата".

"Не ми харесва Законът за МВР", оплака се служебният министър.
"За мен, хората, които работят в пожарната са абсолютно подготвени. Те са най-добре оборудвани в системата на МВР. България е единствената държава на Балканите, която разполага с техника. Превенцията не е само работа на МВР, тя трябва да се извърши и с местните власти", коментира служебният министър.