Йордан Иванов, синът на задържания и посочен от прокуратурата като ръководител на канал за фалшиви сирийски паспорти Георги Иванов, е задържан за убийство на 24-годишен младеж тази сутрин в 3 часа в парка на село Йоаким Груево, Пловдивско.

20 души са отведени в полицията за показания. Убитият младеж е от град Стамболийски. В момента на мястото на престъплението се правят огледи и текат процесуално-следствени действия.

БГНЕС припомня, че на 23 август МВР разби печатница за фалшиви сирийски паспорти. Над 10 000 заготовки за сирийски паспорти бяха иззети от две пловдивски печатници при спецоперацията, координирана с Върховна касационна прокуратура и Районна прокуратура-Пловдив. Предполага се, че подготвяната сделка е била за 50 000 долара. Паспортите трябвало да бъдат предадени в Турция. Готовите за отпечатване паспорти са били 3 000, в машините са били заредени 1500 листа. Качеството на паспортите е отлично според техническата експертиза на МВР, но няма данни вече напечатани документи да са стигнали до Турция.

Освен заготовки за сирийски паспорти, в печатниците са открити и заготовки за испански лични документи, печати на редица агенции и институции, превозни билети от Горското, бланки от ДАИ, холограмни знаци за български документи за самоличност, дипломи от висши учебни заведения. От прокуратурата смятат, че организатор на групата, изработвала фалшиви сирийски паспорти в Пловдив е Георги Иванов.