Около хиляда души са определени от МВР като потенциални участници в купуването на гласове на предстоящите избори.

Имената им са обявени в различните дирекции на полицията и по тях се работи, увери главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.

Главният секретар обясни, че вече са изпратени инструкции до областните дирекции на полицията в страната за работа по предотвратяване на купуване на гласове преди и по време на изборите. Повечето от тези 1000 души, за които се предполага, че могат да участват в търговията на вота са с криминални регистрации.

"Участват лица с криминални прояви, лица, съпричастни към организираната престъпност, независимо дали лицето е имало други криминални прояви, когато установим негова съпричастност към тази дейност, той вече попада в профила на криминално проявени лица", заяви Лазаров.

Вътрешният министър Йордан Бакалов допълни, че МВР има информация за хора, които са засечени, че с купен вот искат да спечелят преференция и да влизат в парламента. "Хора, които са на по-задни позиции, се опитват да работят за собствена полза и изгода, тоест да купуват избиратели и по този начин преференциално да спечелят гласове и да се преместят на по-предни позиции в самите си листи", коментира той.

Няма проблем с гласуването на полицаите, които са командировани по границата, обясни още вътрешният министър. Той допълни, че има притеснения дали ще могат да се съберат достатъчно доказателства, уличаващи хора в купуване на гласове, за да бъдат осъдени. Информацията е на БНР.