Заради обилните валежи микроязовир Мишковец над Берковица е прелял късно снощи.

Залят е черен път към хижа в близост до микроязовира. 4 възрастни и едно дете, които са били в близост, са евакуирани от полицията, но по-късно нивото на водата е спаднало и хората са върнати. Към момента няма опасност за населението, съобщи БНТ.

От МОСВ предупредиха, че се очакват значителни повишения на речните нива на много реки, между които Огоста, Тимок, Искър, Вит, Марица, Места и Струма. Възможни са внезапни локални наводнения.

По данни и прогнози на НИМХ, от днес около и след обяд над Западна България ще има по интензивни превалявания и гръмотевици. Очакваните количества за днес са между 10 и 15 л/кв.м. В следващите дни преваляванията ще продължат, обхващайки и по-източните райони.

Интензивни и значителни по количество ще са валежите през нощта срещу понеделник в Северозападните райони, а през деня в понеделник и за цяла Западна България. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв.м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България, ще са около и над 50 л/кв.м.

Днес привечер и през нощта срещу понеделник, както и на 15 септември, се очаква да започне повишение на нивата на реките в много райони на западна България, вследствие на очакваните интензивни валежи.