Депутатите приеха предложение на Вежди Рашидов 10% от приходите от хазарт да отидат за култура. Това стана с приемане на текстове от Закона за хазарта. Това беше поредното предложение на опозицията, което беше подкрепено в пленарна зала. Според приетите промени в бюджета на Министерството на културата ежегодно ще се превежда целева субсидия за Национален фонд „Култура“ в размер на 10% от внесената през предходната година държавна такса по чл. 30, ал.3 и променливата част от ал. 4 от Закона за Хазарта.
„Знам, че като кажа „култура” се хващате за кобура или за куртката. В областта на културата освен една екскурзия до Москва, не знам какво свършихте. Един пирон няма забит. Дайте шанс на българската култура”, призова преди гласуването депутата от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов.
„Това е едно добро предложение”, каза Георги Кадиев от Коалиция за България. Той уточни, че по предварителни данни за следващата година от таксите върху хазартната дейност в бюджета ще се реализират приходи от около 20 млн. лв. 10% са 2 млн. лв., уточни депутатът.
„2 млн. лв. за млади хора, за първи стъпки в културата, са много пари”, каза Вежди Рашидов и отново помоли депутатите да подкрепят това предложение.
В гласуването участваха 106 народни представители, от които 78 бяха „за”, 3 – „против”, а 25 се въздържаха. Така предложението на Рашидов беше записано като текст от Закона за хазарта.